hu / en

“Impulzív várostervezés – Győri Kulturális Negyed” SMART CITY RENDEZVÉNYSOROZAT ELŐADÁSA GYŐRBEN

A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei területi csoportja és a KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya szervezésében valósult meg a Smart City rendezvénysorozat Győrben

A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportja és az KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya által szervezett Smart City rendezvénysorozat november 10.-i beszélgetéssel és előadással egybekötött rendezvényén Rosta Csaba a RAS-DESIGN Kft. ügyvezetője beszélt a győri Kulturális Negyed koncepciójáról.

A beszélgetést Dr. Jóna László a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának elnöke nyitotta meg. Rosta Csaba a beszélgetést a győri városi elképzelések három víziójának bemutatásával kezdte. Kiemelte, hogy a szétterülő város helyett egy olyan városi jövőkép kialakítása szükséges, melynek hívószavai a vonzó város, ökocity, zöld mobilitás és a tájseb rehabilitáció.

Rosta Csaba a Kulturális Negyed komplex koncepciójának bemutatása során hangsúlyozta, hogy a Kulturális Negyed alapkoncepciójának kidolgozása során a Kulturális Negyedet nem csak kulturális épületek soraként képzelték el, a körülötte kialakuló városi szövet kultúrával való megtöltése ugyanolyan fontos. A Kulturális Negyed mentális várostérképre történő helyezéséhez a korábbiaktól eltérő megoldások kellenek: a tipikus tömbökből álló várostérkép helyett megérkezési irányokra komponált térfalak együttesében kell gondolkodni.

A Lagúna és a Kultúra sziget megnyitásával eddig a lakók által megközelíthetetlen, alulhasznosított területek kapnának új funkciót. A koncepció a Negyed környezetében autómentes zónát jelöl ki sokszínű tömegközlekedési hálózattal és többletparkolóval. A felszíni parkolás helyett, zölddel kombinált parkolók rendszerében gondolkodtak, amelyek közelében az elektromos buszok, kerékpárok, rollerek és kishajók lesznek elérhetőek. A tervezett negyedben kialakítandó új Főtér az utolsó lakótömbtől keletre ötvözheti a Dunakapu tér vízi jellegét és a Széchenyi tér épületekkel körbezárt karakterét. A Főtérre kulturális épületek koncentrált sorát vízionálták, a szigetcsúcs pedig egy új szabadtéri rendezvény területként jelenik meg, amelynek funkcióját erősítené egy új Ifjúság Ház. A koncepció egyik legfontosabb városszerkezeti eleme egy a Révfalut a Főtérrel összekötő gyalogos híd, amely révén a belvárosi programok autómentesen válnak bekapcsolhatóvá a Kulturális Negyed és Révfalu vérkeringésébe.

Az előadást követő beszélgetés során az üzemeltetési kérdések és a Szeszgyárral való együttműködési lehetőségek mellett a rehabilitáció kérdéskörét vitatták meg a jelenlévők. A koncepció a talajszennyeződés rekultiválását követően speciális szabályozási keretek között lakóegyüttesek kiépítését vízionálja a sugárút mindkét oldalán, mélygarázsok és pincék tilalmával. A Lagúna területének iszapkazettás ülepítéséhez, energianövényekkel történő beültetéséhez kapcsolható egy biomassza erőmű is.

2024

Máj

20

H

K

Sz

Cs

P

Sz

V

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

Következő hónap >
a

2024

Máj

20

H

K

Sz

Cs

P

Sz

V

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

Következő hónap >